torstai 18. helmikuuta 2016

Kasvispihvit okarasta omasta päästä

Vuos takaperin tuli hommattua soijamaitokeitin.
Itse tehty soijamaito on halpaa ja ekologista. Soijamaitokeittimellä maidon valmistus sujuu kuin leikki vain! Yhdestä satsista soijapapuja (kuivapaino 80g) saa 1,5l valmista soijamaitoa, eli eipä oo hinnalla pilattu. Tosin kotitekoinen soijamaito ei ole aivan niin maukasta kuin kaupassa myytävät, maku on ehkä hiukan vetisempi, eikä ole sopiva esim. kahvimaidoksi, koska juoksettuu lisättäessä kahviin. Alkuun maustoin valmiin soijamaidon vanilliinisokerilla, mutta viime aikoina olen käyttänyt maidon sellaisenaan, makuun kyllä tottuu.

Soijamaidon keittämisestä jää sivutuotteena soijapapumäskiä "okaraa", joka on hienoksi jauhettua soijapapua. Harmillista olisi syömäkelpoista tavaraa heittää menemään ja niinpä käytänkin okaran ruuanlaitossa hyväkseni. Okara itsessään on melko mautonta ja rakenteeltaan jauhomaista mössöä. Sopivilla raaka-aineilla mössön saa "hukutettua" ruokaan, eikä kummallinen rakenne puske läpi.

Viimekertainen okaratuotos onnistui niin hyvin, että ajattelin laittaa ohjeen ylös.

-sipuli
-n. 3-4dl okaraa (kahdesta soijamaitosatsista yli jäänyt mössö)
-1pss wok-vihanneksia
-1-2dl punaisia linssejä
-½-1pss pakasteherneitä
-sekalaisia mausteita/mausteseoksia: curryä, garam masalaa, jeeraa, paprikaa, soijakastiketta, aromisuolaa tms. Itse laitoin lisäksi pari rkl hunajaa
-vettä sopivassa määrin

Määrät ovat noin-mittoja, koska minä en hirveesti raaka-aineita mittaile, heittelen sekaan vaan. Kamu oli toivonut, että tekisin okarasta täytteen patongeille. Tällaisenaan mössöstä (jonka keittelin aika sakeaksi) tuli pelkkä pehmeä mössö - ei rakenteeltaan kauhean sovelias patongin täytteeksi. Päätin tehdä mössöstä piffejä.

Otin osan keitoksesta erilleen, ehkä jotain puolet, ja ropsautin siihen vehnäjauhoja ½-1dl. Munia nakkasin sekaan 2kpl ja ta-daa: pihvitaikina valmis! Vegaani tietenkin jättäisi hunajan poikkeen ja käyttäisi jotain no-egg-seosta. Soijajauhokin saattaisi toimia munan korvikkeena.

Siitäpä sitten läntti taikinaa pannulle ja lusikan kuperalla puolella taputtelin tasaiseksi, paistelin pannulla kuumassa öljyssä molemmin puolin kauniin ruskeiksi. Niistä tuli niin herkullisia, että tekisi mieli laulaa oodi niille! Jos osaisin! Tässä olisi ollut sopiva paikka lisätä kuva loppuun. Kuvattomat ruokaohjeet on tosi booring vaikka kyseessä olisi kuinka hyvä sapuska tahansa!

Jäihän mulle osa siitä mössöstä vielä yli. Se, mihin en lisännyt munia yms. Se on varsin maukasta sellaisenaan riisin kanssa. Jos ei hirveesti kehtuuta, voisin tässä tänään tai huomenna lopun mössöstä paistella piffeiksi samalla tavalla ja laittaa hienon kuvan tähän perään.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

Mitä sulle tuli mieleen? Kerro vaan :)